2008. október 4., szombat

Különbségek

Ausztriában bizonyos dolgok fordítva működnek, mint otthon. Néhol pl. a villanyt nem fel-, hanem lekapcsolom, ha fényt akarok. De az abszolút kedvenc a zuhanyzó. A kart BEFELÉ kell tolni, ha vizet akarsz, kifelé, ha el akarod zárni. A víznek is nagyon más íze van, mint amit eddig bárhol ittam otthon. És mondhat Peti akármit, a sajtburger zsemléje is más. Aztán ott vannak még a buszok, ahol menetrend szerintem pont fordítva mutatja őket, mint ahogy kellene, mintha az ellenkező irányt írná, pedig nem. Szóval inkább maradok a kötött pályás járműveknél, azokkal is el lehet jutni mindenhova. Ja, és tényleg nincs U5. Ez eddig fel sem tűnt. Másik kedvenc a Grüss Gott! Bemész a bankba: Grüss Gott! A boltban Grüss Gott! Az egyetemen Grüss Gott! A kebabosnál Grüss Gott!
Az egyetem előtt meg szabályos standok vannak, ahol mindenfélét osztogatnak, cserébe, hogy csatlakozz az adott szervezethez, vagy vegyél vizet, vagy nyiss bankszámlát. Komoly "harcok" árán lehet csak bejutni.
Végül a kaja. Eddigi megfigyeléseim alapján az osztrákok szeretik a zöldségeket, főleg a spenótot: spenótos pizza, tortellini, croissant, burek, és bármi, amibe lehet valamit rakni. Ja, és minden aprócska piacon árulnak articsókát, meg sajtokat, fűszereket. Egyszer meghívatom magam valami családhoz kajálni, de komolyan. El nem tudom képzelni, melyiket mire, milyen kombinációban használják...
Tejmérgezést fogok kapni. Vagy megerősödnek a mindig gyenge csontjaim. Ugyanis a tej az egyetlen folyadék a vízen kívül, ami viszonylag olcsó, egy euró körül van, márkától függően. De itt csak Vollmilch (3,5%-os tej) van, ha esetleg más kéne (1,5%, 2,8%-os tejhez szokott magyar bél), akkor vadászat indul, mert hát olyat elég nehéz keríteni, a Zielpunktban is csak 0,5% és 3,5% van, köztes állapot nincs.

Nincsenek megjegyzések: